• Διορία στην Κυβέρνηση έως 30 Μαρτίου από τους ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ

    17 Μαρτίου 2014 Χρήσιμα Νέα.

    Κατόπιν ψηφοφορίας, ο κλάδος των φορτηγών ΔΧ αποφάσισε την αναστολή της απεργίας έως τις 30/03/2014, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Αυτό αποφάσισε η Πανελλαδική Γενική Συνέλευση του κλάδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

    Οι δεσμεύσεις του υπουργείου Μεταφορών

    Ο υπουργός Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, θα τεθεί ένα σαφές πλαίσιο, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι συστηματικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι των οχημάτων και των φορτίων για την καταστολή της παράνομης μεταφοράς από τρίτες χώρες. Όπως τόνισε «είναι η μάχη του αυτονόητου, για την οποία όμως κάποιοι δεν έκαναν αυτό που πρέπει και το οποίο επιβάλλεται από το δημόσιο συμφέρον».

    Επίσης, έδωσε υποσχέσεις ότι θα λυθεί και το πρόβλημα που προκύπτει από την μερική κατάργηση της φορτωτικής, της οποίας η χρήση έγινε προαιρετική. Πλην όμως, θα πρέπει να αντικατασταθεί με ένα άλλο ισοδύναμο έγγραφο, βάσει του οποίου θα μπορούν να ασκούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι.

    Ακόμη, ο υπουργός Μεταφορών, τις επόμενες μέρες, θα συνεργασθεί με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου συζητηθεί το θέμα της εφαρμογής της Οδηγίας 561/2006 για τις ώρες εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προωθηθεί άμεσα και η εφαρμογή του εργόσημου στον κλάδο, με στόχο να καταπολεμηθεί η επιζήμια «μαύρη» και αδήλωτη εργασία και να καλυφθούν τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες, σε έκτακτες περιπτώσεις.

    Η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, με πρόβλεψη, ώστε να μη θιχτούν από επιτήδειους τα δικαιώματα των οδηγών, οι οποίοι παίζουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη των οδικών μεταφορών.

    Παράλληλα, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν τα ασφαλιστικά προβλήματα του κλάδου που έχουν προκύψει από τη θέση φορτηγών σε αδράνεια, χωρίς την αντίστοιχη δυνατότητα προσωρινής διατήρησης του δικαιώματος ιατρικής ασφάλισης των ιδιοκτητών.

    Τέλος, σε ότι αφορά τα διόδια, ο υπουργός Μεταφορών ενθάρρυνε και τις δύο πλευρές, μεταφορείς και παραχωρησιούχους, να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που έχουν ξεκινήσει, για την ανάπτυξη ευνοϊκής πολιτικής για τους μεταφορείς, με στόχο να κάνουν χρήση των αυτοκινητοδρόμων όλα τα φορτηγά, αντί να χρησιμοποιούν, με πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις και κινδύνους, το παράπλευρο οδικό δίκτυο.  

    πηγή: metaforespress.gr

Comments are closed.