• Συνάντηση υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ

    16 Νοεμβρίου 2013 Χρήσιμα Νέα.

    Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε σήμερα Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013, συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Werner Hoyer, τον Αντιπρόεδρο Mihai Tanasescu και μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΤΕπ.

    Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκε ο σχεδιασμός του υπουργείου για τις υποδομές των μεταφορών στη χώρα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ο υπουργός τόνισε ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει πλήξει ιδιαίτερα την Ελλάδα με υψηλή ανεργία και μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, η ενίσχυση των υποδομών των μεταφορών είναι προτεραιότητα.

    Οι μεταφορές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι ένας τομέας που μπορεί να αποφέρει έσοδα στη χώρα, καθώς η  Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ε.Ε. για την αναπτυσσόμενη Τουρκία, την Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή, τα νέα κέντρα παραγωγής της Ασίας. Αποτελεί εναλλακτική διαδρομή προς το στενό των Δαρδανελίων. Είναι πύλη για τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα των μεταφορών τα επόμενα χρόνια. Να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης. Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές στον τομέα αυτό.

    Οι αυτοκινητόδρομοι, πρόσθεσε ο  υπουργός, ήταν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο η πρώτη προτεραιότητα για την χώρα. Επιβεβαίωσε με τους εκπροσώπους της ΕΤΕπ ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες για τη δανειοδότηση της Ολυμπίας Οδού και ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ για την αναδιάρθρωση του αυτοκινητόδρομου ΜΟΡΕΑ έχουν ολοκληρωθεί.

    Την επόμενη προγραμματική περίοδο, συνέχισε ο υπουργός,  τη σκυτάλη θα λάβει ο σιδηρόδρομος και οι συνδέσεις του με τα λιμάνια. Προτεραιότητα θα έχουν οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics, έργα για τα οποία  θα ζητηθεί επίσης η συνδρομή της ΕΤΕπ.

    Ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε στους εκπροσώπους της τράπεζας ότι μετά την επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών των αυτοκινητοδρόμων θα επαναπροκηρυχθεί το αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη και ζήτησε από την ΕΤΕπ να επικαιροποιήσει την αξιολόγησή της για το έργο, το οποίο  είναι το δεύτερο σε επιβατική κίνηση αεροδρόμιο στην χώρα, αλλά η λειτουργία του έχει εποχιακό χαρακτήρα.

     

    πηγή: Υπουργείο Μεταφορών

Comments are closed.